Vårsol på Vårdberget

Lördagen som vi hade så stora planer för började inte så bra. Professor Phålsteek hade plågats svårt under natten av magknip orsakad av ett jättelass spareribs och kände att han behövde vårdas i hemmet under dagen. Vädret var alldeles perfekt för en dags fostrande aidklättring men det var det ingen som var riktigt sugen på, vi ville ha vår och friktionsklättring. Efter mycket googlande på väderkameror och velande bestämde vi oss för att skjuta på hela spektaklet i 24 timmar och hoppas på bättre väder.

Det visade sig vara en lyckad satsning. Söndagen kom och med den det goda vädret. Och lagom när frukostkaffet slunkit ner så kom Lillebror och Madame Etrier farandes från väst och plockade upp mig för vidare färd mot Vårdberget. Dagen blev mycket lyckad och lite godbitar därifrån bjuder vi på i videon längst ner.

En liten tråkig detalj som dock slutade väl inträffade under tiden vi var där. Framåt eftermiddagen gled tre glada gökar nedför slänten och började racka på för att ge sig i kast med klippan. Varningsklockorna ringde lätt i takt med att deras glänsande röda kort fladdrade i vårvinden och snacket om dagens planerade stordåd hördes över nejden. Nog så starka och duktiga var dom på att klättra men när förste man tagit sig upp för att rigga topprepet så började problemen. Ankarpunkten satt en bra bit innanför klippkanten och såg inte alls ut som dom gjorde på gymet. Ett flertal förslag om hur detta skulle lösas kom i dagern och inget av dom var väl speciellt bra och vissa rent livsfarliga. Till slut kunde jag inte hålla mig längre utan gick fram till gossarna, som var mycket trevliga att ha att göra med för övrigt, och förklarade bristerna i deras resonemang och erbjöd mig att låna ut utrustning för att dom skulle kunna rigga ett toppankare på tillfredsställande sätt. Så långt allt väl, den här gången, för att någon var där och förhindrade att något skulle riskera att gå riktigt illa. Men jag befarar att vi kommer att få se fler nybakade klättrade som kommer från klätterhallarna och brinner av iver att få ge sig i kast med utomhusklipporna utan att ha erforderlig kunskap och vad händer den gången när ingen är där och ser och ingriper i tid? 

Så är du osäker och/eller saknar en kunnigare vän som vill ställa upp som mentor – GÅ EN KURS!

 

Post Author: Robban