En helg med mycket ”utomhus”

Efter tre dagar med mycket och varierande ”utomhus” sitter jag här och försöker samla intrycken. Jag kan konstatera att jag är lyckligt lottad som har så många orsaker till att ge mig iväg ”dit ut” som jag har, det finns liksom aldrig något skäl att låta bli.

 

Repklättring på Morrarö

Geocachare på väg mot nya utmaningar

Helgen började med att jag blivit inhyrd för att ha en kurs i repklättring för ett par geocachare som bestämt sig för att börja pricka av T5’or i rasande takt. Eller om sanningen ska fram så tror jag att det var en av dom som bestämt sig för detta, den andre hade större intresse i att åka runt och ställa ut sina kära katter på utställningar. Men någon stans hade dom enats i att ställa upp på varandras intressen, ”ska jag med på kattuställning så får du hänga med mig utför stupet” typ. Underbart att se i alla fall och vi hade en mycket trevlig dag på Morrarö och finalen blev en cache som lämpligt nog var placerad på en klipphylla som, vilket nästan var ännu lämpligare, inte gick att nås utan rep.

Det var ett tag sedan jag hade min födkrok i att hänga och dingla längs fasader och annat så det kändes riktigt kul att få göra det igen. Så mycket kunskap och teknik som legat i dvala alldeles för länge för att inte tala om alla dessa blänkande leksaker man kan få anledning att använda. Nåväl, jag inser att jag blivit för lat och bekväm för att ha det som fulltidssysselsättning men är det någon som vill lära sig lite repklättring så ställer jag gärna upp en dag eller två!

 

Påsk (Valborg) på berg

Undertecknad jobbar sig upp i vegetationen

Klätterevenemanget som en god vän bjöd in till började inte bra. Påskhelgen bjöd på skitväder och även om det lämpar sig mycket väl för lite karaktärsdanande aid-klättring så var det ingen som var sugen så vi satsade på valborg istället. Det visade sig vara klokt och även om söndagen inte bjöd på den där riktigt goa vårvärmen så fick vi både sol och torr klippa att klättra på. Vad mer kan man begära? Det var några som falllit bort pga datumändringen men vi var i alla fall nio personer som gav oss i kast med Simonsbergets utmaningar. För vissa var det första gången och andra hittade på stället som i sin egen bakficka. Det var inte första gången för mig men inte tror ni att jag hittade bättre för det? Min vana trogen klättrade jag vilse och hamnade inte alls där det var tänkt att jag skulle vara och det gick till enligt följande: Efter gemensam lunch omgrupperade vi och Danne, Micke och jag bildade replag. Micke tog det lite lugnt eftersom han fortfarande håller på och får ordning på ett skadat finger men han ansåg att Danne borde utmanas lite grann. Horungen skulle få erbjuda honom lite luft under fötterna och något att svettas över, andra replängden som mest bestod i att kämpa sig igenom gräs och bös skulle jag få ta. Och nog fick han luft under fötterna och svett lite varstans men det var en mycket nöjd Danne som ropade ”lägg av” när han väl säkrat sig på standplats. Efter lite byte av repändar att sitta fast i gav jag mig av uppåt. Det var som utlovats mest gräs och elände men jag gillar det på något sätt så det passade mig bra. Efter en liten hylla så ändrade replängden karaktär och blev en tydligt markerad spricka med lite högre grad än den första halvan jag just avverkat. Är det någon som hör varningsklockorna ringa här kanske? Jag gjorde det inte i alla fall. Nåja, det var väl bara att tugga på och efter en liten stund och ett skrapat knä kunde jag meddela ”säkring klar” och snart hade vi samlats under tallen där jag satt och njöt av eftermiddagssolen. Då fick jag förklarat för mig att leden vi klättrat egentligen slutade på hyllan nedanför, sprickan som jag fortsatt i var leden Hugo och ingick inte alls i planen. Nåja, då fick jag en on-sight på den av bara farten. 

 

Mera geocaching

Inte långt kvar nu…

Jag är ingen stor utövare av geocaching men jag tycker det är ett mycket trevligt sätt att komma ut på små turer för att hamna på ställen man inte skulle hamna på annars. Lite inspirerad av fredagens kurs och den lediga måndagen som bjöd på solsken och värme kollade jag upp vad som fanns i närheten av vår nya hemadress. Det visade sig finnas en serie på fem gömmor utlagda längs ett motionsspår som jag inte bekantat mig med ännu. Fler skäl än så behöver jag inte så jag samlade ihop lilla frun och hunden och så gav vi oss iväg på anvisad stig. Stadsskogen bjöd på ett mycket trevligt rekreationsområde med fin natur och varierad terräng. Här kommer det nog bli en del nötande av löparskor framöver, idag påbörjar jag ett 8 veckors träningsprogram som förhoppningsvis ska få mig i vettig form till sommarens lite större äventyr. Vi tog rundan som gav oss 7 km promenad och några nya smileys på geocaching.com. 

Summa summarum en helg med tre dagars uteaktiviteter, alla med olika karaktär men med lite äventyr som gemensam nämnare. Nu närmast väntar ett 40 min långt aerobic threshold test och sen är det bara att se fram mot nästa helg, då är det jag som ska få gå kurs i den vertikala världen!

 

 

Post Author: Robban